Sommige uitgaven die u doet, mag u aftrekken bij uw aangifte Inkomstenbelasting (IB). Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kosten die u maakt voor uw huis. Maar ook alimentatie en zorgkosten zijn soms aftrekbaar.

Vanaf 1 maart is het weer mogelijk om uw belastingaangifte in te vullen. Het is waarschijnlijk niet uw favoriete hobby. Maar als u er geld mee kunt besparen, gaat u daar misschien toch iets anders over denken. Daarom hebben wij de belangrijkste aftrekposten op een rij gezet.

Hypotheek afgesloten in 2021

Heeft u vorig jaar een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Dan mag u dit allemaal aftrekken:

  • de notariskosten van de hypotheekakte
  • de rekening van het Kadaster
  • de advies- en bemiddelingskosten van uw hypotheekadviseur
  • eventuele taxatiekosten
  • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Pas op: notariskosten voor de koopakte en de transportakte van de woning zijn niet aftrekbaar. Datzelfde geldt voor makelaarskosten: ook die zijn niet aftrekbaar.

Hypotheek overgesloten of hypotheekrente aangepast in 2021

Heeft u uw hypotheek overgesloten? Dan mag u de oversluitkosten aftrekken. Datzelfde geldt voor een eventuele boeterente. Heeft u de rente van uw lopende hypotheek laten verlagen? Dan zijn de advies- en administratiekosten en eventuele taxatiekosten aftrekbaar.

Hypotheekrenteaftrek

Uiteraard mag u ook de hypotheekrente die u betaalt onder voorwaarden aftrekken.

inkomstenbelasting

Bijzondere zorgkosten

Heeft u in 2021 extra zorgkosten gemaakt? Dan kunt u die misschien opvoeren als aftrekpost. Dat geldt in elk geval voor tandartskosten en kosten voor fysiotherapie of een specialist, als uw zorgverzekering deze niet vergoedt. Datzelfde geldt voor verplegingskosten in een ziekenhuis of een andere instelling en behandelingen op voorschrift door een paramedicus die door een arts zijn voorgeschreven.

Daarnaast zijn er nog andere aftrekposten waarvoor voorwaarden gelden. Voor een totaaloverzicht kunt u het beste even op de website van de Belastingdienst kijken.

U mag deze zorgkosten alleen aftrekken als ze boven een zogenoemd drempelbedrag uitkomen. Omdat het best lastig is om dit drempelbedrag te bepalen, rekent het aangifteprogramma van de Belastingdienst het automatisch voor u uit.

Partneralimentatie

Als u gescheiden bent en partneralimentatie betaalt, mag u dit bedrag aftrekken bij uw aangifte over 2021. Betaalt u ook kinderalimentatie? Die kosten zijn niet aftrekbaar.

Giften

Geeft u geld aan goede doelen of culturele instellingen? Dan kunt u ook die aftrekken. Daar gelden wel een paar regels voor. Zo moet de ontvanger van de gift zijn aangemerkt als (culturele) ANBI. Die letters staan voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Op de website van de Belastingdienst kunt u dit controleren.

Voor niet-regelmatige giften geldt altijd een drempel. Deze giften zijn alleen aftrekbaar als ze per jaar meer bedragen dan 1% van het verzamelinkomen. Geeft u periodiek aan bepaalde doelen? Dan is uw gift altijd aftrekbaar. U moet dit dan wel vastleggen en beloven dat u tenminste vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld deze modelovereenkomst downloaden.

Meer informatie

Heeft u vragen? Als Erkend Financieel Adviseur helpen wij u graag met al uw geldzaken. Neem contact met ons op.

Heeft u advies nodig? Onze specialisten staan voor u klaar!

Niels den Outer
Accountant

Raymond Imbens
Hypotheekadviseur

Wieteke van der Kuijlen
Assistent Accountant

Niels den Outer
Accountant

Raymond Imbens
Hypotheekadviseur

Wieteke van der Kuijlen
Assistent Accountant

wieteke

Bent u ook geïnteresseerd in…

top-view-photo-of-people-near-wooden-table-3183150.jpg

Belastingaangifte

Maakt u bij uw belastingaangifte optimaal gebruik van actuele fiscale regels en mogelijkheden? Onze specialisten helpen u graag bij uw belastingaangifte. Of u nu ZZP’er of MKB ondernemer bent.

betalingsregeling-now-digitaal-v2

Onafhankelijk Financieel Adviseur

Als ondernemer heeft u plannen, ideeën en doelen die u wilt bereiken. Maar wat heeft u nodig om uw ambities te realiseren? Samen met onze adviseurs kunt u sparren op het gebied van financieel advies.

fiscaal-adviseurs-horizontaal-toezicht

Vacatures

Bekijk het laatste overzicht van de openstaande vacatures.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Als Erkend Financieel Adviseur helpen wij u graag met al uw geldzaken. Neem contact met ons op.

Wij zijn lid van de beroeps- en netwerkorganisaties NBA, SRA en RB.

Onze klachten- en klokkenluidersregeling: klachten- en klokkenluidersregeling.

Accountants van Avant groep
is powered by

Avant Accountants 2

Meer weten?

Vul uw gegevens in en wij sturen een volledig overzicht.
avant-logo